МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БОБЪРА – ВЕЧЕ И У НАС…

На 7 април се чества международният ден на бобъра. По този повод Каяк клуб – Свищов участва в информационна среща в гр. Русе. Домакин на срещата бе местната РИОС, а лекторът д-р Николай Коджабашев не изпусна и за миг интереса на препълнената зала. Един увлекателен разказвач и страстен природолюбител..

Каква е числеността на бобрите, по какъв начин са се появили отново у нас, къде живеят, с какво се хранят, какви са ползите от тях, какво да се прави за опазването на вида.. Това бяха и основните акценти в срещата разговор.

За нас темата е близка и поради това, че остров Вардим е едно от местообитанията на бобри в България. Смята се, че бобрите са обитавали нашите земи допреди 150-170 години. Изчезването им се дължи на човешка намеса. Ето, че днес се радваме на нарастващата им популация – както по света, така и у нас. Понастоящем в България бобрите са с неустановен статут. Видът все още се води за изчезнал, въпреки многобройните свидетелства за тяхно присъствие, въпреки подаваните сигнали към различни институции, въпреки внесения в Народното събрание законопроект за признаването им за защитен вид. Надяваме се това признаване да стане по-бързо. Надяваме се на ефективни мерки за опазване популацията на това симпатично и полезно за околната среда животинче.

Add Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *